Sivut

torstai 5. maaliskuuta 2015

Hevosen luonnollinen olemus II


Ehtihän tässä jo vuorokausi kulua. Jatkanpa siitä, mihin eilen jäin..

Pääsin eilen kirjoituksessani sivuamaan aihetta ”Onko oikein omistaa hevonen?”
Kysymykseni on ehkä osittain moraalinen, mutta lähestyn asiaa myös neutraalisti pohtien kuinka tämänkaltainen vuorovaikutussuhde tulee huomioida hevosta käsiteltäessä jotta saavutettaisiin vaivattomin mahdollinen yhteissävel.

Edellisessä kirjoituksessani toin ilmi mielipiteeni hevosen ja ihmisen välisestä suhteesta. Joten siis...

Ihminen kun aikapäiviä sitten teki valinnan hevosen kesyttämisestä ja yhteisen taipaleen aloittamisesta kesyhevosen historian alkumetreillä, ihminen samalla asetti itsensä varsin vastuulliseen asemaan. Ajattelen näin, sillä eliökunnan älykkäimpään eläinlajiin kuuluvana yksilönä tiedostan että yksinkertaisempaa eläinlajia käsitellessäni minun täytyy olla se viisaampi, joka kykenee asettumaan ymmärrettävälle aallonpituudelle niin teoissani, menetelmissäni kuin eleissänikin. Näin ollen onkin tärkeää juuri tunnistaa eläimen, tässä tilanteessa hevosen, luonnollisia tarpeita ja käyttäytymistä. Tavoitteena hevosharrastuksessa luonnollisesti on saavuttaa mahdollisimman hyvin toimiva yhteistyö, sillä hevosHARRASTUSHAN se yleisin kosketuspinta hevoseen on nykypäivänä Suomessa. Ja harrastus taas vastaavasti ihmiselle tarkoittaa virikettä, joka ruokkii ihmisessä mielihyvän tuntemuksia.. :) Tai ainakin näin teoriassa! (Toki ne mukavat harrastehevosetkin toisinaan aiheuttaa harmaita hiuksia..!)

No niin. Takaisin aiheeseen. Haluan siis käytökselläni aikaansaada mahdollisimman mukavan ja vaivattoman suhteen eläimeen. Hevosten kanssa toimiessani puhun hevoslähtöisestä toimimisesta. Tarkoitan tällä toimimista, jossa ihminen vie tilanteen haluamaansa suuntaan käyttämällä hyväkseen sitä elekieltä, jota hevonen ymmärtää. Jos lähdetään esimerkiksi tarkastelemaan perusteellisesti niitä ongelmia, joita monesti hevosten kanssa kohdataan, on ristiriitojen pääsyynä monesti riittämätön ymmärrys kahden erilaisen eläinlajin kesken. Onhan tietenkin päivänselvää, että kahdella näin erilaisella lajilla on melkoinen kuilu välillään esimerkiksi elekielessä, ja kiinnostavaksi hevosharrastuksen tekeekin se, että ihmisen rooli aloitteentekijänä vuorovaikutussuhteessa hevoseen on varsin merkittävä. Toki osaltaan haastetta yhteistyössä lisää myös hevosen itsensä persoonallisuus. Hevosia tarkkailtaessa voi huomata hyvinkin laajan tunneskaalan, mikä tietenkin osaltaan vaikuttaa sen käytökseen ja reaktioihin. Puhutaan hevosen luonteesta. Tämä nyt vähän aiheeseen liittymättömänä sivuhuomautuksena, mutta toisaalta hevosen kokonaisvaltaisessa ymmärtämisessa on välttämätöntä huomioida hevosen identiteetin rakentuminen joka ikiseltä kantilta.


Jotta pääsisin mahdollisimman perusteellisesti toteuttamaan itsessäni niitä viestintäelementtejä suhteessa hevoseen, joita hevonen itse käyttää, on tietenkin välttämätöntä tuntea hevosen elekieltä ja reaktioita. Hevosen keskinäistä kommunikointia seuratessa hevosihminen oppiikin nopeasti mitä esimerkiksi toinen hevonen voi lukea toisen elekielestä -> korvat luimussa, takapään kääntäminen kohti toista, pieni peruutus, vilkuilu silmäkulmasta täaaksepäin, ehkä jalan polkaisu maahan tai toista kohti..<- Toki ihminen ei rakenteensakaan puolesta kykene kommunikoimaan hevoselle täysin vastaavalla kielellä. Ihmisen tuleekin hyödyntää hevosen tajunnan kapasiteettia kouluttaessaan hevosta, jotta hevonen kykenee lukemaan edes ihmisen suuntaa-antavia eleitä halutulla tavalla. Pointtini kuitenkin on se, että jokaisesta pienestäkin eleestä voimme poimia helposti tietoa hevosen mielentilasta ja näistä luonnollisista reaktioista ja näin helpottaa omaa arkeamme hevosen kanssa työskennellessä.
On kiinnostava ylipäätään pohtia, mihin hevosen sopeutuvainen käyttäytyminen perustuu suhteessa ihmiseen. Ihmisen ja hevosen symbionttinen suhde on tietenkin jalostunut ajan saatossa varsin tiiviiksi, ja jalostusvalinnoilla on pyritty korostamaan nimenomaan hyötykäytön näkökulmasta edullisia ominaisuuksia. Tähän väliin toki voitaisiin paneutua oppimismetodeihin hevosen koulutuksessa, ja tavallaan ehdollistumiskäyttäytyminen kuuluukin osaksi pohdintaan siitä, onko hevosen sopeutuminen pelkästään ehdollistumisen aikaansaama tuote vaiko liittyykö siihen myös älykkään eliön oman parhaansa ajattelu.

Toisaalta, samapa tuo. Merkittävämpi seikka on se, miten pääsemme oman itsemme kanssa sille tasolle jota hevonen ymmärtää. Kun me ymmärrämme hevosta ja hevonen meitä, on helppo lähteä viemään hevosta eteenpäin haluttuun suuntaan sen omia vahvuuksia ja ymmärryksen osa-alueita hyödyntäen.

Miksi ylipäätään käsittelen tälläistä aihetta?
Pohjustan kaikella tällä pohdinnalla syitä niihin metodeihin, mitä itse hyödynnän käytännön elämässä. Aion myöhemmin julkaista muutamia toimintamalleja omassa hevoskoulutuksessani, jotka nimenomaan pohjautuvat tähän kaikkeen edellä selostamaani.

Ja vielä loppuun, saa nähdä jäänkö blogissani jumittamaan lopullisesti siihen vaiheeseen missä vain "pohjustan" kaikkea tulevaa, vai pääsenkö jonakin päivänä itse asiaan.. :D


Lisää luvassa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti